• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

Dwars door Amsterdam-Oost .......

  • Verhalen
  • #Dwars door de buurt
  • Ansichten
  • Dappermarkt
  • Uitgelicht
  • Laatste nieuws

Verslag verhalenwandeling door de Transvaalbuurt – 24 oktober 2021

26 oktober 2021 door Jo 7 Reacties

24 oktober 2021
Door: Jo Haen

Foto’s: Toine Roestenburg

De Kraaipanstraat – Alle rechten voorbehouden

Bouw Transvaalbuurt in de stijl van de Amsterdamse School
Wat een mooie nazomerdag! De zon scheen overvloedig, geen wind en niet te koud: ideale omstandigheden voor onze verhalenwandeling door de Transvaalbuurt. Op het pleintje aan het begin van de Pretoriusstraat vertelde ik wat over de geschiedenis van deze buurt, gebouwd in het begin van de 20e eeuw. Ontworpen door Berlage in de stijl van de Amsterdamse School. De woningbouwverenigingen Bouwfonds Handwerkers Vriendenkring (bouwde vooral voor joodse Amsterdammers), de A.C.O.B. (Amsterdamsche Coöperatieve Onderwijzers Bouwvereniging), het Oosten (katholiek), Patrimonium (christelijk) en de Algemene Woningbouwvereniging, die voortkwam uit de sociaaldemocratische beweging) hebben er gebouwd. En dan nog de Gemeentelijke Woningdienst.
Maar het overgrote deel van de bewoners was van joodse origine, reden waarom vooral de Transvaalbuurt zoveel geleden heeft van de 2 W.O. toen duizenden bewoners werden afgevoerd naar de gaskamers.

Transvaalkade 9 – bij het voormalige rituele rusthuis – Alle rechten voorbehouden
De drie Stolpersteine – Alle rechten voorbehouden

3 Stolpersteine vóór voormalige Ritueel Rusthuis
Vóór Transvaalkade 9 herinneren 3 vorig jaar geplaatste Stolpersteine aan enkele van die slachtoffers, in dit geval Eva van Biene, Rebecca van Biene-Cohen en Maria Gans-van Biene. Zij hadden tot 1943 op dit adres in het ‘Strenge Rituele Rusthuis voor Ouden van Dagen en hulpbehoevenden’ gewoond. De huidige bewoners hebben ervoor gezorgd dat deze ‘struikelstenen’ in de stoep voor het huis werden aangebracht.

Helal et Gida zoals het er op winkeldagen uitziet, op deze zondag was het een kale boel, vandaar deze foto – Alle rechten voorbehouden

Supermarkt Helal et Gida
Momenteel wonen er veel mensen met een allochtone achtergrond in de wijk. Bij de populaire supermarkt van Huseyn Akbiyik in de Pretoriusstraat luisterden we naar een verhaal over hem. ‘Mijn winkel heet Helal et Gida. Als huiskleur heb ik wit-groen gekozen. Wit staat voor het reine en vlekkeloze. Groen staat voor onze groenten, elke dag vers’.

Het Steve Bikoplein (vroeger Pretoriusplein geheten) – Hier was de shoarmatent waar Harry en zijn bandleden na een optreden een broodje shoarma ad – Alle rechten voorbehouden

Harry Slinger en zijn broodje shoarma
In de jaren 70 bezocht Harry Slinger met Drukwerk na een optreden regelmatig de shoarmazaak van Addy op het Pretoriusplein (nu Steve Bikoplein) waar ze het ‘eerste pielsie’ van de eigenaar kregen en menig broodje shoarma hebben gegeten.

Waar vroeger de dierenwinkel was hing de bovenbuurman uit het raam – Alle rechten voorbehouden

17 Honden op een bovenwoning
En bij de voormalige dierenwinkel op de Transvaalkade nr. 44 hing de bovenbuurman uit het raam. Hij wist nog dat de dierenwinkel daar zat, maar had de bovenbuurvrouw met de 17 honden niet gekend. Dan heeft hij geluk gehad!

Het Transvaalplein – Alle rechten voorbehouden
De herdenkingsster op het huis van mevrouw Smalhout – Alle rechten voorbehouden

Ontsnapt via een touwladder
Via de Cronjéstraat bereikten we het Transvaalplein waar het verhaal over een joods meisje, dat in de oorlog via een touwladder ontsnapt was diepe indruk maakte. Ze was, nu 94 jaar, een keer aanwezig bij een wandeling en heeft daar toen over verteld. Aan de andere kant bevindt zich de Herdenkingsster ontworpen door Mieke Blits en op 4 mei 1987 onthuld door burgemeester Ed van Thijn.

Kopie van een oproeping als men zich moest melden voor deportatie – Bron: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden
Ik kon het weer niet laten natuurlijk! – Alle rechten voorbehouden
De gevulde koeken gingen erin als koek! – Alle rechten voorbehouden

Gevulde koek van bakkerij Hartog
Tot onze grote verrassing had een wandelaarster een zak vol gevulde koeken van bakkerij Hartog meegenomen die ze aan ons uitdeelde. Wandelen maakt hongerig, dus ze gingen erin als koek! Met dank aan de gulle gever!

Kraaipanstraat – Alle rechten voorbehouden
Kraaipanstraat – Alle rechten voorbehouden
De Talmoedschool van Eli van Tijn – Alle rechten voorbehouden
Veel borden met informatie over de school en Eli – Alle rechten voorbehouden

Kraaipanstraat met de Talmoedschool
De Kraaipanstraat vind ik zelf de mooiste straat van de Transvaalbuurt, helemaal in de Amsterdamse stijl met die trapgeveltjes. Aan het eind staan nog 2 voormalige schoolgebouwen. Voor een daarvan staat het monument voor Eli van Tijn, directeur van de Talmoedschool, maar ook leider van een verzetsgroep die op de zolder van de school zat. Uiteindelijk is hij verraden en begin 1945 in Auschwitz vermoord. Ook de verzetsgroep heeft het niet overleefd.

Het monument voor Eli van Tijn voor het gebouw – Alle rechten voorbehouden
Oorlogsmonument van Wessel Couzijn – Exodus – Al ela ani bochea betekent: Daarover moet ik wenen – Alle rechten voorbehouden

Joubertplein en het Buikschot op de Tugelaweg
Op het Joubertplein herinneren 2 oorlogsmonumenten aan de gruwelen van de 2e W.O., terwijl op de Tugelaweg het monument het Buikschot is geplaatst ter nagedachtenis aan drie verzetsmensen die hier zijn neergeschoten ter vergelding van een verzetsdaad van de ondergrondse. Ruurd Kooiman was erbij als 9-jarige jongen samen met een paar vriendjes. Hij vertelt hoe hij dit als kind heeft beleefd.

Bij Het Buikschot van Adam Jansma op de Tugelaweg – Alle rechten voorbehouden
Het Buikschot van Adam Jansma – Alle rechten voorbehouden

Bakker David Verdoner en de gemberbolussen
Op de hoek van de Tugelaweg en de Christiaan de Wetstraat heeft nog tot de jaren 80 David Verdoner een bakkerij gehad ‘onder rabbinaal toezicht’. Gelukkig had hij de oorlog overleefd door met zijn ouders en broer onder te duiken in Betondorp. Tot 1988 heeft hij een bakkerij gehad (de laatste jaren op het Gelderlandplein). De gemberbolussen en gevulde koeken met amandelspijs waren favoriet. Hij is in 2008 overleden.

Een blok huizen van de woningbouwvereniging Handwerkers Vrienden Kring (HWK) in de Maritzstraat – Alle rechten voorbehouden
De plaquette met de 3 letters HWK – Alle rechten voorbehouden
De plaquette in de onderdoorgang t.g.v. de aanleg van de spoordijk in 1939 – Alle rechten voorbehouden
350 Meter reling met gedicht van K. Michel – Doe je ogen even dicht – Alle rechten voorbehouden

Gedicht in een reling langs Tugelaweg
Via de geweldige gemeenschappelijke tuin langs de spoorbaan van de Tugelaweg bereiken we het kunstwerk gemaakt van het gedicht van dichter K. Michel. De letters zijn verwerkt in een reling langs het hele spoortalud, 350 meter lang en bevat de volgende tekst:


Doe je ogen even dicht
doe je ogen even dicht en stel je voor dat dit ooit polderland was …….. eeuwenlang gras en koeien tot het plots een gebied werd vol huizen en pleinen …….. zeg maar in de periode voor de oorlog …….. kijk hier op de hoek was een haringstal met hollandse nieuwe 3 cent …….. en daar woonde zanger dirigent Meijer Smeer …….. en verderop was bakkerij Pront …….. en ginds stonden karrenloodsen waar men ook spandoeken schilderde …….. het was een tijd vol onrust en vernieuwing …….. het was een wijk vol leven waar veel mensen uit de oude Jodenbuurt neerstreken …….. een wijk waarin diamantwerkers onderwijzers en handelaren woonden …….. een veelal rode wijk waar zondags rumoerig werd gepraat over echt alles door de mannen op straat …….. een wijk waar geknikkerd werd diefje met verlos gespeeld touwtjegesprongen …….. waar het sjabbatsmaal op vrijdag het hart van alles was familie en kippensoep warme drukte en snoepgoed …….. een wijk waar je bij winkels op de lat kon kopen …….. en waar men elkaar hielp ondanks de armoede …….. waar in de winter lange ijsglijbanen blonken en op 1 mei werd gedanst …….. waar je ’s nachts treinen stoom kon horen afblazen …….. waar werklozen elke dag moesten stempelen …….. waar douchen in het badhuis 10 …….. cent kostte …….. waar statig een synagoge verrees …….. een woonwijk voor de oorlog waar bonen op straat werden gedopt …….. en soms stevig met de NSB werd geknokt …….. en zangkoren ‘Dageraad’ heetten en ‘Kunst na Arbeid’ …….. voor de oorlog toen nog niet bijna alle Joodse bewoners waren afgevoerd en vermoord …….. voor de oorlog toen de spoorbrug uitpuilde van verbaasde mensen als een zeppelin overvloog …….. voor de oorlog toen de hele Tugelaweg nog vieren kon dat Sara Goedel-Trijtel 100 jaar oud werd …….. stel je de straat voor die dag versierd met vlaggetjes …….. kijk er staat een muziektent de opperrabijn spreekt en de koningin schenkt de jarige een ruststoel …….. het weer is fris maar helder …….. het is juli 1937 en het rommelt al stevig in het oosten …….. maar zoiets als oorlog lijkt nog onvoorstelbaar ver weg

Een mooie afsluiting van een wandeling waar veel verdrietige en trieste verhalen verteld werden, maar waar we ook gelachen hebben. Die oorlogsverhalen moeten verteld blijven worden. Opdat wij niet vergeten.

Het kopje koffie in het voormalige politiebureau in de Linnaeusstraat (nu The Porterhouse Bar) smaakte niettemin prima, na zo’n lange wandeling.

Met dank aan Toine voor de foto’s

We kwamen nog langs diverse plekken waar Stolpersteine (Struikelstenen) waren aangebracht – Alle rechten voorbehouden

Categorie: Verhalen

Lees Interacties

Reacties

  1. Maritka van der Zee zegt

    24 januari 2023 om 14:48

    Maritka van der Zee
    50 jaar geleden verhuisde ik vanaf het Pretoriusplein naar West-Friesland. Begin november door de wijk gewandeld, de woningen worden gerenoveerd en met een opzichter mocht ik in mijn oude woning kijken. Heel bijzonder en ook best emotioneel om met de ogen van een volwassene naar je herinneringen als kind te kijken

    Beantwoorden
  2. Toos Kuit zegt

    28 februari 2022 om 23:52

    Aan Jo
    Zoals gewend hadJo weer een geweldige Transvaalwandeling met ons gemaakt..het weer hadden we ook mee. De koffienazit was ook. Weer heel gezellig. Tot de volgende wandeling…
    Ik verheug me er op….met groetjes Toos Kuit-Oomes

    Beantwoorden
  3. W.de Haan zegt

    28 februari 2022 om 22:30

    Dank je wel Jo voor deze mooie wandeling door mijn oude buurt waar ik een fijne jeugd heb gehad

    Beantwoorden
  4. Kees Zijp zegt

    28 februari 2022 om 19:21

    Jo, was een leuke en leerzame zondag in de wijk waar ik mijn zorgeloze jeugd heb gehad van 1951 tot 1972.

    Beantwoorden
  5. Trudy zegt

    1 november 2021 om 16:07

    Ik vond het een interessante wandeling door mijn oude buurt. De verhalen werden zorgvuldig verteld en ik heb erg genoten!
    Hartelijk dank hiervoor

    Trudy van Dam Holt

    Beantwoorden
  6. Ruurd Kooiman zegt

    27 oktober 2021 om 10:26

    Beste Jo het was weer een fijne je had weer mooie verhalen en het was een mooie zonnige Zondag
    Gr. Ruurd Kooiman

    Beantwoorden
  7. E Haen zegt

    27 oktober 2021 om 08:39

    Het was een indrukwekkende verhalenwandeling, in prachtig herfstweer met een mooie groep geïnteresseerden. Dankjewel Jo Haen-van Langen voor weer een nieuwe herinnering.

    Beantwoorden

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Primaire Sidebar

Wat vind je hier?

De website Dwars door Amsterdam-Oost is een onderdeel van Stichting Vrienden van Watergraafsmeer.
Dit stadsdeel staat bekend om de brede straten met 19e-eeuwse gebouwen, het vele groen en het hoge aantal culturele bezienswaardigheden.
DdAO.nl verzamelt verhalen die betrekking hebben op dit stadsdeel. Heb je ook iets dat geschikt is voor deze website laat het ons weten. Ons e-mailadres is: vriendenvanwatergraafsmeer@gmail.com

Recente berichten

  • Er wordt weer gekraakt
  • Podium voor stemmen die zelden worden gehoord
  • Stadsdeel wil Dappermarkt anders indelen
  • Wonen en duurzaamheid
  • Oost rouwt om pubquizdiva Miss Jocelyn (74)

Sponsors van onze site

Stichting VvWGM - K.v.K. nr.: 68593341

Vrienden waarmee wij samenwerken:

#Dwars door de buurt

Watergraafsmeer Samen Duurzaam

Bron: #Dwars door de buurt – editie 212 Wham! De gemeente zet de sokken erin met het programma Wijken Aardgasvrij Maken – WAM dus. Ik help graag mee. Wat onze Watergraafsmeer betreft zijn er al een paar organisaties in de weer en samen met een groepje heb ik ook stappen gezet. Zwaan-kleef-aan, wie doet mee […]

Meer berichten uit deze categorie

Dappermarkt

Theater op de Dappermarkt

Bron: Gemeente Amsterdam Vanaf vrijdag 2 juni tot half augustus kunt u op de Dappermarkt zomaar een voorstelling van de ‘Piepleshow 2’ aantreffen. Het Markttheater speelt deze zomer op verschillende dagen straattheater. Het Markttheater brengt theater naar de markt, net als eeuwen geleden. De voorstelling garandeert een show vol liedjes, verkleedpartijen en onverwachte wendingen tussen […]

Meer berichten uit deze categorie

Categorieën

  • #Dwars door de buurt
  • Ansichten
  • Dappermarkt
  • Laatste nieuws
  • Uitgelicht
  • Verhalen
  • Mail
  • Facebook
  • Twitter

Copyright © 2025 · Dwars door Amsterdam-Oost